Monday, January 24, 2011

Wajah Suci..

Salam..
It’s almost 4.15am already..sedang berFB sambil dengar lagu dari Mestica, Wajah Suci..terpanggil untuk post lirik nye di sini..harap jadi renungan kita bersama…



Wajah Suci by Mestica

Wajah suci itu tidak berdosa
Mengapa dia dibiar begitu saja
Sedih pilu menatap rupanya
Kaku terdampar di lembah hina..

Apa dosanya si kecil itu
Belum sempat dia memanggil ibu
Sampai hati engkau dizalimi
Oleh mereka yang tiada simpati...

Tubuh kecil itu mahu dihargai dihormati
Dimakamkan dia bukan di buang sesuka hati
Dimanakah nilai ehsan insani
Apa dosanya si kecil itu...

Kerana kasih tersasar tujuan hidup
Hingga lahir zuriat yang bukan pilihan
Buntu tiada jalan penyelesaian
Lalu si anak dibuang di jalanan......

Mengapa tiada simpati dan kasihan
Sayu hati melihat nasib dirimu
Bagai tiada nilainya di sisi
Wajah sucimu telah dinodai..

Namun lahirmu ada nilainya
Di sisi Allah engkau mulia
Bagai kain putih kau tiada dosa
Bertaubatlah mereka yang hina....



Renung-renungkan...

Monday, January 17, 2011

Kejadian Yang Macam-macam

Salam..hye all..today kan, dh 2ari berturut2 I updating my blog..mungkin sbb kerja yang ada tidak menimbun banyaknye..hehehe..bukan xde keje, cume dh penat dari pagi siapkan task2 yang belum siap..and stuck ni pun sbb my boss xde, bercuti, so kene die yang approve my report, so far die xde, jomlah kite berblog dgn gembire..hehehe…apekah motif aku ckp berbelit2 ni??

Okies la, actually, xde ape pun nk dikecoh2 kan di blog ari ni, cume nk cerite ceriti serba sedikit tntang kejadian2 yang dah agak banyak berlaku di sekeliling I ni..ade yg misteri, yg agak x misteri pun banyak..haha..

Cerita pasal kejadian kehilangan barang-barang berharga yang semakin menjadi2 kat ofis skang ni..hmm..ade org yang ilang barang kemas berpuluh2 ribu nilainya..ade yg ilang lappy la, ade yg ilang duitla..hmm..and the misteri thing nye, semue tu dlm locker yang berkunci and xde org lain selain tuan punye je ade kuncinye..misteri kan?kan kan kan??huhuhu..ade yg bgtau org or makhluk yang mencuri ni pakai sihir or ilmu pukau ke mende ke..sbb kan, ade yg jumpe ‘tinggalan’ makhluk tu..ermm..die tinggalkan ‘najis’ die kt merata-rata tempat yang agak sukar untuk diterima akal mcm kat tepi tiang bendera, kat atas lantai dlm bilik air la..hmm…

Berbalik pasal kisah org yang kehilangan barang-barang ni la..kalo barang sendiri mungkin prosedurnye agak terkawal dan biasa tetapi apabila melibatkan barang-barang yang bukan milik kite, mulalah perlu menjawab soalan-soalan yang ditanya untuk mengcompletekan penyiasatan and sebagainya…
Then, tutupla pasal tu, malas nk bicara hal2 tersebut..hehehe…

Then, the story mory seterusnye plak bab perkahwinan seseorang yang aku rase agak rapat dengan aku la..hmmm…agak sukar mau diterime akal and sebetulnye, sy malas langsung bercerita pasal ni..simpan saja dalam hati..sy agak kecewa dengan pilihan dan apa yang dia buat..tidak langsung memikirkan anak-anaknya dan sanak saudara…

Last, 2 3 ari ni kan..ade sesuatu yang selalu menganggu..bukan ke everything dh xde ape2 kan, but why still mencari saye?hmm..after 2years, awak xgembire ke?hmm..u had everything in your life, cukupla melibatkan saye dalam kehidupan awak…



And the last thing, my B jatuh motor pagi tadik..so far, ok la..xde yg patah, xde yg parah..semuenye ok..cume luka-luka je..iskh2…sape suruh buat your mama marah pagi2 kan..hihihiihi..get well soon, syg..love love love..hihihi..


Till then, take care all…
Daaaaa~

Sunday, January 16, 2011

2010 Review

Salam, hye everyone..hehe..cm dh lame sangat tak post entry kt blog ni haa..ari ni bkesempatan laa..and in this entry, xkesah la kalo org lain dh lame buat pun, but I baru nk buat even dh masuk 2weeks in 2011.. I nk review my 2010..hehehe…cm entry wajib ade lak kan…last year dh buat review for 2009..macam2 yg jadik, yg pahit yg manis,yg suke yg duke..everything mixed up together and create such a good life of mine..=)

Okies, januari 2010, I’m still as at Kuantan, working at NPT..=)..thanks to all staff yg memang sangat happening..even ade yg agak sangat tak best, but somehow, still jugak la memberikan seribu satu kenangan yang sukar dilupakan..other than that, I mengenali seseorang..hmm..and Alhamdulillah, still smpai skarang..Januari ni, macam ala2 baru berkenalan la gitu..hahaha…even time tu mcm2 happen, but still be friend..Januari juga menyaksikan pelbagai kebenaran yg terserlah, pelbagai kenyataan diketahui..but, we’re human, still have to accept..so far, I’m really proud to be myself..

Febuari, menghabiskan bulan-bulan terkahir di NPT..ehhe..and this month jugak la, mula mencari rezeki lebih dengan bukak kelas tusyen..hehe…sambutan yang agak ok la..=)..but, disebabkan beberapa mulut yang tek berape elok nk didengar, kene la mengalah..febuari yang agak suram, dihiasi dengan berbagai-bagai fitnah dusta..hahaha..but, I’m still me..and if I’m not doing that, I said I’m not doing that..so, kepada Kak Na jiran sebelah rumah lame tu, tolonglah terime, ok..kerana mulutmu seorang, abis satu taman aku tak percaye..owh…

March, I’m moving to a new house..syukur, tak perlu melihat muke2 mereka yang sengaja mencari pasal dengan I..tenang rase hati bile dh pindah..even xdela jauh sangat, but, still tak perlu ari2 nampak muke2 diorang tu..tak payah lagi tengok mereka2 yang xde keje tu bermesyuarat tingkap di petang2 hari, mencari salah, mencari silap seolah2 mereka la yang betul, macamla mereka yang tak pernah buat salah..like you are too perfect..nonsense!..and this month jugak, menyambut bornday yang ke 25..hehe..happy birthday to me..i want to be a better person..insyaAllah..at the same time, thank to you, u really made my day..time ni baru2 nk kawan2 la..hahaha..=)

April, a new chapter begin..got a new life, got a new house, got a new friends, got a new love..=)..i love you and I will always do..thanks for the moments..=)

May 2010, I got a new job..an account assistant at Poliklinik An-Nisa’, indera mahkota..so far, my task sangatla ok..dengan payment yang for me, ok la as a new clinic..yang baru sebulan dibuka, so far adalah sangat ok..dengan rakan2 yg sangat best, buatkan kitorang jadi sangat rapat..susah senang bersama..waaa…I really miss all of you..bile nk gathering ramai2 makan2 macam dulu2 tu..iskh..=)..we worked together, jatuh banging bersama..kak erin, kak liza the senior and zura time tu..ape2 jadik pun, kite yang hadapi sama2..untung ke rugi ke, kite tetap kerja dgn tekun..i miss kedai karipap depan klinik tu..

June, still at An-Nisa’..macam2 patient yang kite jumpe, macam2 orang yang kite dapat kenal..macam2 ubat kite berjaya recognize..skarang ni kan, stakat sakit demam batuk selsema lelah tu, memang terer ah kalo g farmasi sebut name ubat..ahahah..and, my love story become more berbunga2..iskh2..syukur, we still have each other..

July, have some issues with the colleagues, ade yg pindah ikut suami, ade yg baru masuk,so far, I ngn kak erin and kak liza still bertahan..dengan pelbagai karenah patient, the Doctor and all, but we still strong to face all of that things.. in July also, I got an interview for Penguasa Kastam position..kerja kerajaan, pelbagai usaha telah dibuat, so far, berserah pada Allah sahaja..kite dh usaha, selebihnya, terpulang pada Nya..

August, still no good news..and we still completing each other at An-Nisa’..this month ni, bulan pose..huhuhu..and dpt la rakan sekerja baru, Nurul..kitorang slalu kene keje same2 shift, so slalu la bukak pose same2..and this month jugak, 9hb, kak erin kawen ngan abg Budi..hehehe..both of you are so so sweet..i pray for your happiness..kak erin dearie, akak dh banyak berduka, harapnya, semuenya akan jd sentiasa gembira..

September
, Raya2..huhuhu..selamat hari raya…..=)

Oktober, so many things happen..i got the job..and 25hb lapor diri di Kastam Kuala Terengganu..syukur Alhamdulillah..even sukar nk tinggalkan ramai orang, tinggalkan banyak bende kat Kuantan, but for me, this is not the end but it’s a beginning of my life..do support me..thanks to my B, you are such a wonderful miracle for me..even it’s hard, but u still have to know, we are still have each other as long we do trust each other..i love you and I will always do..

November, the Penguasa Kastam life began….=)..so far, sangat ok dengan kerjasama dan tunjuk ajar semue orang yang lain…thanks to all of you..million thanks…I really appreciate all of this things..

December, end up 2010 with something interesting…=)..so many tasks I do so far, makes me learn a lot of things..how to write, how to act, how to decide and everything la..and like always, berazam untuk 2011 pula…

Till then, stop for this time la dulu..hehehe…sambung next entry laa…have a great day everyone..=)